Printen vanaf je smartphone, iPhone of iPad? Lees hier hoe!

06-08-2019, door:


Tegenwoordig kan je ook met je smartphone en tablet draadloos en mobiel met je printen afdrukken. Wil je weten of jouw printer dit ook kan en hoe dit dan werkt? Lees hier de uitleg voor zowel Android, iPhone, iPad en iPod.


Kan dit wel met mijn printer?

Voordat je aan de slag wilt gaan met het printen vanaf je telefoon, is het belangrijk om er achter te komen of dit wel kan met de printer die je hebt. Dit kan namelijk niet met alle printers.
Voor de printer is het in ieder geval vereist dat die beschikt over Wi-Fi. Via Wi-Fi wordt namelijk de verbinding tot stand gebracht waarmee je met je iPhone, telefoon of tablet kunt printen. Of jouw printermodel het printen met smartphone of tablet ondersteund, kan je terugvinden op de website van jouw printerfabrikant. Zoek hierbij voor Android of iOS (afhankelijk van uw telefoon) bij ondersteunde mobiele systemen. Ook kan het zijn dat er AirPrint vermeld staat, dit is de draadloze printservice van Apple.

Printen vanaf mobiel (Android)

Mensen die al lang een Android telefoon hebben zullen het misschien wel weten; eerst had je een aparte app nodig om te kunnen printen met je Android smartphone. Deze app heet ‘Google Cloud Print’. Vervolgens moest je in deze app documenten of webpagina’s opzoeken die je vervolgens kon printen. Dit was een erg omslachtig systeem en is bij moderne standaard erg onvriendelijk voor de gebruikers.

Gelukkig zitten de functionaliteiten van deze app tegenwoordig standaard in het Android besturingssysteem. Deze app hoeft tegenwoordig dus niet meer apart geïnstalleerd te worden. Daardoor kan je de instellingen voor printen ook terugvinden in de instellingen van de telefoon. Afhankelijk van het merk en model smartphone dat u heeft kunt u deze instellingen als volgt vinden:

Instellingen > Verbindingen > Meer verbindingsinstellingen > Afdrukken 

Screenshot_20190723-163345_Settings.jpg

Sommige telefoons gebruiken echter een compleet andere menustructuur dan het standaard Android. Als u de juiste instelling niet volgens de bovenstaande instructie kunt vinden, kunt u proberen het te vinden door de zoekfunctie. Typ hiervoor in de zoekbalk (door op het vergrootglas te drukken) ‘printen’ of ‘afdrukken’, de juiste instelling zou nu tevoorschijn moeten komen.

Screenshot_20190723-163805_Settings.jpg Screenshot_20190723-163735_Settings Suggestions.jpg



Wanneer u in het ‘Afdrukken’ menu zit, zou er standaard al een afdrukservice in moeten staan. Deze heet ‘Standaard afdrukservice’ of ‘Cloud Print’. Deze standaard afdrukservice gaat u gebruiken om uw printer te vinden en om vervolgens af te drukken. Druk hiervoor op ‘Standaard afdrukservice’ of ‘Cloud print’, afhankelijk welke optie bij jouw telefoon tevoorschijn komt. Ook afhankelijk van het type toestel, gaat de telefoon nu meteen zoeken naar printers. Als dit niet het geval is, drukt op in de rechterbovenhoek van het scherm op de drie bolletjes, hier zou dan de optie ‘Printer toevoegen’ tevoorschijn moeten komen. Druk hier op. De juiste printer zou nu tevoorschijn moeten komen, als u hierop drukt wordt de printer toegevoegd. De printer is nu klaar om te printen.

Screenshot_20190723-163348_Settings.jpg

Om nu iets te printen, ga je naar de app vanaf waar je wilt printen. Wil je bijvoorbeeld een internetpagina printen, ga dan naar internet en navigeer naar de internetpagina die je wilt printen. Ga nu naar het optie-menu, bij de meeste apps zit deze in de rechterbovenhoek in de vorm van drie bolletjes. Als je op deze bolletjes drukt, zouden de opties tevoorschijn moeten komen. Zoek nu naar de optie ‘printen’ of ‘afdrukken’. Druk hier vervolgens op. Dit brengt je naar een ander venster waar je de printer kan kiezen. Wanneer je meer dan één printer hebt, kan je hier controleren of de juiste printer is geselecteerd. Daarnaast kan je, als je op het pijltje drukt om meer opties zichtbaar te laten worden, enkele instellingen aanpassen. Zo kan je instellen of je kleur of zwart-wit wilt printen, hoe veel kopieën je wilt en de printoriëntatie. Druk vervolgens op de knop met de printer erin om te beginnen met afdrukken.

Printen vanaf iPhone en iPad

IOS is het platform van Apple waar alle mobiele producten van Apple op draaien zoals iPhones, iPads en iPods. Het printen op iOS kan op twee verschillende manieren, namelijk met AirPrint en zonder AirPrint. Wij bespreken hier beide mogelijkheden.

Wanneer je een printer met AirPrint hebt, is het printen vanaf een Apple apparaat erg makkelijk. Ook voor iPhone, iPad en iPod is het proces vrijwel identiek. Het enige echte verschil dat je tegen kunt komen, is de plaats waar de ‘Deel knop’ zit. Deze knop kan zich ook verplaatsen als je de oriëntatie van de telefoon wisselt van verticaal naar horizontaal, of andersom.

Wanneer je bijvoorbeeld een foto wilt printen met een AirPrint printer, ga je via de galerij in je iPhone of iPad naar de foto die u wilt afdrukken. Hier druk je aan de bovenkant van het scherm op de Deel-knop. Deze ziet er als volgt uit: apple.jpg Nu opent zich een nieuw venster, bovenop de foto die je wilt printen. Zoek hier in de onderste balk naar de optie ‘Afdrukken’. Op het volgende scherm kan je de juiste printer selecteren. Druk hiervoor op ‘Printer’ en selecteer de printer vanaf waar je wilt printen. Je printer zal hier enkel zichtbaar worden als deze beschikt over AirPrint. Wordt de printer niet zichtbaar? Dan beschikt je printer waarschijnlijk niet over AirPrint, of is de printer niet verbonden met het Wi-Fi netwerk.
Wanneer je de juiste printer hebt geselecteerd, druk je nogmaals op ‘Afdrukken’. De foto wordt nu afgedrukt door de printer.

Printen zonder een printer met AirPrint is ook mogelijk op iOS. De meest gebruikelijke manier is door een app van de fabrikant te installeren. Hiervoor gaat u naar de App Store en zoekt u op de fabrikant van de printer. Bij deze apps is het echter wel alleen mogelijk om vanuit de app iets te printen.
Bij sommige printers is het ook mogelijk om via Wi-Fi Direct te printen. Of jouw printer deze functionaliteit heeft, kunt u lezen in de gebruiksaanwijzing van de printer. Als jouw printer dit heeft, schakelt u deze in via de printer. Verbind vervolgens via je iPhone of iPad met het Wi-Fi netwerk van de printer. Meestal heeft deze de naam van het merk en model van de printer. Wanneer je hiermee verbonden bent kan je printen naar de machine.




« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt