Inktvlekken in je kleding? Zo verwijder je ze snel en eenvoudig!

04-07-2019, door:


Inktvlekken kunnen erg hardnekkig zijn, en als je deze op bijvoorbeeld een broek, shirt of ander kledingstuk hebt ben je misschien bang dat deze nooit meer te verwijderen zal zijn. Het verwijderen van inktvlekken kost moeite, maar er zijn verschillende methodes waarmee je dit toch kunt doen. Daarbij maakt het niet uit van welke stof het kledingstuk is gemaakt, voor elke stof is wel een methode om deze vlekken te verwijderen. Het verwijderen van nieuwe vlekken, die pas zijn gemorst, is veel gemakkelijker dan het verwijderen van oude vlekken. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat, voordat de inkt te diep in de stof is getrokken.

Methode 1: Nieuwe inktvlekken opdeppen
Stap 1: Leg een doek onder de vlek
Wanneer je een nieuwe vlek wilt verwijderen, probeer dan om zoveel mogelijk inkt op te nemen. Nog voordat je de vlek gaat deppen, leg je een witte doek of lap onder het bevlekte gedeelte van het kledingstuk. Zo kan de vlek niet in de achterkant van het kledingstuk trekken wanneer je de inkt probeert te verwijderen. Gebruik hiervoor het liefst een witte doek, zodat deze zeker niet af kan geven op de stof en nog meer vlekken veroorzaakt.
 
Stap 2: Dep de vlek met een witte doek
Pak vervolgens nog een witte doek. Hiermee kan je de vlek gaan deppen. Maak hiermee voorzichtige deppende bewegingen in plaats van over de vlek te wrijven, want door te wrijven kan de inkt nog dieper in het kledingstuk trekken. Blijf vervolgens deppen totdat de vlek geen inkt meer afgeeft.
 
Stap 3: Dep de andere kant van het kledingstuk
Draai nu het kledingstuk om en leg de schone doek onder het bevlekte gedeelte. Herhaal nu het proces van stap 2. Stop ook hier wanneer er geen inkt meer van het kledingstuk af komt.
 
Methode 2: Haarspray op alcoholbasis gebruiken
Stap 1: Zoek haarspray op alcoholbasis
Je zult het niet verwachten, maar haarspray is een onwaarschijnlijke maar zeer effectieve vlekkenverwijderaar die je kunt gebruiken om inktvlekken te verwijderen. Zoek hiervoor een haarspray die op basis van alcohol gemaakt is, want alcohol is het ingrediënt dat ervoor zorgt dat de haarspray zo effectief vlekken kan verwijderen.
 
Stap 2: Test de haarpsray op een onopvallende plek uit.
Voordat je haarspray of een ander reinigingsmiddel gebruikt, is het een slim idee om eerst een klein plekje te testen zodat je zeker weet dat dit niet nog meer vlekken in de stof maakt. Om dit te testen, spuit je een kleine hoeveelheid haarspray op een onopvallende plek op het kledingstuk. Wacht vervolgens ongeveer 30 seconden en dep de haarspray vervolgens op. Als de plek alleen vochtig lijkt te zijn, maar verder niet van kleur veranderd is kun je de haarlak veilig gebruiken om de vlek te verwijderen. Gebruik geen haarspray om een vlek uit leer te verwijderen, want producten op alcoholbasis kunnen het materiaal beschadigen.
 
Stap 3: Spuit haarspray op de vlek
Nadat je het kledingstuk plat neer hebt geleged, houd je de spuitbus met haarspray op een afstand van ongeveer 30 centimeter van het kledingstuk en spuit je de bevlekte plek gelijkmatig in met een royale hoeveelheid haarspray.
 
Stap 4: Laat de haarspray intrekken
Nadat de vlek is ingespoten met haarspray, laat je het middel een minuutje intrekken. Zo kan de alcohol in de haarspray de inktvlek laten afbreken. Laat het middel echter niet te lang in de stof trekken, want dan zal het in de stof gaan opdrogen.
 
Stap 5: Dep de vlek met een schone doek
Nadat je de haarspray ongeveer een minuut hebt laten intrekken, begin je de vlek te deppen met een schone witte doek of een wattenbolletje. Hierbij zou je moeten zien dat de inkt uit de stof verwijderd wordt. Blijf deppen totdat de vlek verwijderd is of er geen inkt meer uit de stof komt.
 
Methode 3: De vlek deppen met andere reinigers
Middel 1: Dep de vlek met ontsmettingsalcohol
Dip een schone witte doek of spons in ontsmettingsalcohol en begin de vlek er vervolgens zachtjes mee te deppen. Als het je lukt om de vlek te verwijderen was je het kledingstuk daarna zoals je normaal ook doet. Gebruik geen ontsmettingsalcohol op kledingstukken van acetaat, zijde, wol of viscose.
 
Middel 2: Gebruik glycerine en afwasmiddel 
Meng 1 eetlepel (15ml) glycerine met 1 theelepel (5ml) vloeibaar afwasmiddel in een kom. Pak vervolgens een witte doek en dep de vlek met dit middel. Wanneer er geen inkt meer uit de stof komt, draai je het kledingstuk om en dep je de andere kant van de vlek.
 
Middel 3: Gebruik zuiveringszout en water
Om de vlek met zuiveringszout te verwijderen maak je in een kleine kom een mengsel van twee delen zuiveringszout op één deel water klaar zodat je een losse pasta krijgt. Gebruik een wattenbolletje om de pasta op de inktvlek aan te brengen. Dep de vlek vervolgens met het wattenbolletje. Wanneer je de vlek verwijderd hebt of er geen inkt meer uit de stof komt veeg je de pasta weg met een schone doek of een vel keukenpapier.




« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt