Waarom is er zwarte inkt nodig om foto's af te drukken?

01-12-2016, door:


Wanneer magazines en kranten begonnen met het drukken van kleurenfoto's, hadden ze behoefte aan een technologie waarbij duizenden kopiën snel gemaakt konden worden. Voorheen duurde het namelijk erg lang om een kleurenfoto te maken. Dit gebeurde door een technicus in een darkroom, die de negatieven ontwikkelde en vervolgens projecteerde op lichtgevoelig papier. Omdat dit allemaal te veel tijd kostte, werd de offsetpers ontwikkeld. Bij deze pers werden de kleuren cyaan, magenta en geel op een zwarte achtergrond gedrukt. Dit wordt ook wel CMYK genoemd. De 'K' staat hierin voor zwart.

Achtergrond
Wanneer je print op wit papier en vervolgens geen zwart gebruikt, krijg je een afdruk die erg vaag of licht is. Met het toevoegen van een zwarte achtergrond vormt dit de basis voor de andere kleuren. Hierdoor komen de kleuren veel beter uit de verf. U kunt dit ook zien aan de afdrukken als het zwarte inktpatroon bijna leeg is.
 
Detail
Door de zwarte inkt kunnen printers veel meer detail aanbrengen in een foto. Dit komt doordat je ogen zwart nodig hebben om voldoende contrast te kunnen zien. Zonder de zwarte inkt voor het detail toe te voegen, worden foto's al snel wazig.
 
Diepte
Ook voegt zwarte inkt diepte toe aan de foto. Kijk bijvoorbeeld naar een foto van een besneeuwde berg. Door het gebruik van zwart komt er veel meer diepte in de foto en zijn de hoogteverschillen beter te zien.



« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt