Slechte afdrukken of strepen op je afdruk!

18-09-2015, door: Team Go4inkt


Slechte afdrukken of strepen op je afdruk!Heb je last van vage afdrukken of worden stukken tekst niet afgedrukt wanneer een printje gemaakt wordt?! Erg vervelend allemaal en het gebeurt meestal wanneer je het niet kunt gebruiken. Dit komt mogelijk doordat de inktpatronen niet goed zijn, of er zit iets verstopt in de printer. Bang dat je printer stuk is en een nieuwe aangeschaft moet worden? Wacht hier even mee en lees eerst dit artikel.

Voor wie?
Dit artikel is geschreven met als uitgangspunt een Canon printer (Canon Pixma MG5650). Deze zijn ook te gebruiken voor de printers met LCD Scherm van de volgende type Canon printers: Canon Pixma IP, Canon Pixma MP, Canon Pixma MG en Canon Pixma TS series. De inktpatronen die in de Canon Pixma MG5650 printer gaat is de Canon PGI-550 zwart en de CLI-551 kleuren inktpatronen. 
Het stappenplan voor de Epson, HP en Brother printers zijn vergelijkbaar alleen worden andere benamingen gebruikt en zie je mogelijk afwijkende vensters of benamingen op het scherm van je printer.
 
Hier vindt u de stappenplannen voor HP en Brother printers:
Stappenplan voor HP printers
Stappenplan voor Brother printers
Stappenplan voor Epson printers

Wat gebeurt er?
Krijg je vage afdrukken, mis je een kleur of drukt de printer niet alle zwarte tekst meer af? Dit kan erg lastig zijn en dit komt nooit gelegen. Het is niet altijd zo dat de printer dan defect is en je direct een nieuwe moet gaan kopen. Vaak is het op te lossen. De huidige printers beschikken namelijk over een reinigingsprogramma.

Onderstaand worden de basisstappen uitgelegd hoe je in het juiste menu komt om dit probleem op te kunnen lossen.

 

Scherm 1.jpg

Scherm 2.jpg

Stap 1: Ga naar u printer toe.             Stap 2: Zoek het menu instellen.


Scherm 3.jpgScherm 4.jpg

Stap 3: Zoek het menu Onderhoud.   Stap 4: Zoek het menu Reinigen.


 

Zie ook ons Youtube filmpje: Reiniging Canon PrintersHoe komt het dat de printer verstopt raakt:
  • Mogelijk is de inkt in de inktpatroon niet goed. Dit kan door ouderdom komen van de printer of van de inktpatronen die erin zitten. Dan kan de printkop mogelijk sneller uitdrogen. Hoe ouder de printer wordt hoe groter de kans.
  • Wanneer niet regelmatig geprint wordt loop je een grotere kans op een verstopping. (regelmatig is iedere 2-3 weken)
  • Bij bijvoorbeeld een overgang van Origineel naar Huismerk, of andersom kan het voorkomen dat de printkop verstopt raakt. De inkten hebben niet dezelfde samenstelling. Ook de overgang naar andere type inkten kan een verstopping veroorzaken.
Wat te doen?!
We gaan proberen je even uit te leggen hoe je kunt onderzoeken welke kleur problemen geeft en hoe dit eventueel op te lossen is.

Raster 5 kleuren.jpg
Eerst is het van belang om er achter te komen welke kleur(en) de problemen veroorzaken. Dit doen we door bij stap 4 te kiezen voor 'Controleraster spuitopeningen afdrukken'. Nu wordt er een afdruk (printje) gemaakt en deze moet overeenkomen met nevenstaande afdruk. Op nevenstaande afdruk zie ja al dat alle kleuren problemen geven, de vlakken dienen allemaal, op de PGBK na, egaal te zijn. Het vlak voor PGBK hoort een raster te zijn met allemaal even grote hokjes. Zitten hier afwijkingen in, dan is deze ook niet goed. Zo kan je dus gemakkelijk zien welke kleur exact de problemen geeft in de printer.

Wanneer je één kleur mist of niet goed afgedrukt wordt, dan is deze kleur de boosdoener en zit er mogelijk ergens een verstopping bij deze kleur. Je kunt ook meerder kleuren missen zoals bijvoorbeeld nevenstaand.


Oplossing:
Het is verstandig eerst even de reiniging te gebruiken die op de printer zelf aanwezig is. Deze is te vinden via stap 4 en voer de optie Reiniging uit (2x), of eventueel een diepte reiniging. Daarna druk je het controleraster af, mochten er verbeteringen zichtbaar zijn kun je nog eens 2x reinigen. Mocht dit niet helpen, dan is de kans dat het aan het patroon ligt redelijk groot. Het kan dus verstandig zijn om dan eerst een nieuw inktpatroon te proberen. Na het plaatsen van het nieuwe inktpatroon weer 1x reinigen en weer het controleraster afdrukken. Mocht ook dit niet baten dan raden we aan om een reinigingspatroon te bestellen bij ons en deze te gebruiken.

Achtergrond:
Normaal wordt met de inkt gereinigd die in de inktpatronen zit. Dit is voor 70-80% van alle verstoppingen voldoende om dit opgelost te krijgen. Wanneer de verstopping wat hardnekkiger is kunnen reinigingspatronen gebruikt worden. Deze reinigingspatronen zijn voorzien van een oplosvloeistof die de verstoppingen verhelpen. Deze reinigingspatroon kun je plaatsen bij de kleur die problemen geeft of alle kleuren. Voor iedere kleur heb je een aparte reinigingspatroon nodig. In totaal heb je er 5 of 6 nodig (ligt aan het type printer) die je kunt gebruiken totdat ze op zijn. Na het gebruik van de reinigingspatronen kunt u deze weer opbergen en de inktpatronen erin plaatsen. Dan print je even een controleraster om te zien of dit geholpen heeft. Dit mogelijk 2x herhalen totdat de verstopping opgelost is.

Reinigingspatronen
Zoek je reinigingspatronen? Voor veel gangbare modellen kan Go4inkt.nl deze reinigingspatronen leveren. Hierdoor kun je langer genieten van je printer en kun je de aanschaf van een nieuwe machine uitstellen. Bekijk dit even op onze site en zoek uw printer er bij. Dan ziet u direct of deze beschikbaar zijn voor uw printer.

Niet opgelost?
Mocht het controleraster er weer prima uitzien, dan kunt u weer verder. Heeft u reinigingspatronen gebruikt dan kunt u deze opbergen voor een volgende onderhoudsbeurt. Mocht het nog niet opgelost zijn en de printer valt binnen de garantie, neem dan even contact op met de winkel waar u deze gekocht heeft. (wanneer Go4inkt.nl dit is kun je dit ons even laten weten per mail info@go4inkt.nl of telefoon). Dan gaan we dit in behandeling nemen en oplossen voor u.
Zodat u weer verder kunt met printen.

We hopen dat je door dit artikel weer langer met de printer voorruit kunt.

mvg, Team Go4inkt
« naar blog overzicht

Compatible inkt cartridge PGI-580XXL, CLI-581XXL bk/c/m/y voor Canon, van Go4inkt (5 st) Compatible inkt cartridge PGI-580XXL, CLI-581XXL bk/c/m/y voor Canon, van Go4inkt (5 st)
€ 29,95
(incl. 21% btw)
Compatible inkt cartridge PGI-570XL bk/bk/c/m/y (5 st), van Go4inkt Compatible inkt cartridge PGI-570XL bk/bk/c/m/y (5 st), van Go4inkt
€ 21,00
(incl. 21% btw)
Compatible inkt cartridge PGI550XL, CLI551XL bk/c/m/y, van Go4inkt (5 st) Compatible inkt cartridge PGI550XL, CLI551XL bk/c/m/y, van Go4inkt (5 st)
€ 20,30
(incl. 21% btw)

Klant login

Beoordeling Go4Inkt