Cd’s of Dvd’s bedrukken met eigen printer

12-09-2019, door:


Wanneer u zelf een CD of DVD brandt, hebben deze doorgaans niet de mooie bedrukking op de CD die je zou krijgen als je de CD in de winkel koopt. Dit is echter wel mogelijk tegenwoordig. In deze blog leggen wij uit hoe jij ook zo’n mooie Cd’s kunt maken.


Er is een selectie printers, voornamelijk Canon Pixma printers, waarmee je eenvoudig CD’s of DVD’s kunt bedrukken en zo een persoonlijke twist kunt geven. Enkele van deze printers zijn:

  • Canon Pixma TS705(A)
  • Canon Pixma TS8350/8351/8352
  • Canon Pixma Pro-10S
  • Canon Pixma iP8750
  • Canon Pixma Pro-100S
  • Canon Pixma iP7250

Bij deze printers krijgt u een zogenaamde ‘CD tray’. Dit is een plastic onderdeel van de printer waar de CD precies in past. Deze tray steekt u vervolgens in de printer. De exacte locatie waar u deze tray in moet steken, wisselt per printer. Meestal zult u deze boven de papierlade in de printer moeten schuiven.

Om een mooie afdruk op een CD te krijgen is het niet alleen van belang dat u een goede printer hebt. Het is ook belangrijk dat u een juiste CD of DVD kiest die ook geschikt is om bedrukt te worden. Deze CD’s die zijn ontworpen om bedrukt te worden hebben een aparte absorptielaag. Deze absorptielaag zorgt ervoor dat de inkt zich beter hecht aan de CD en de kleuren goed weergegeven worden.
Ook zijn normale CD’s, dus die niet beschikken over een absorptielaag, erg gevoelig voor vocht en krassen. Wanneer er ook maar een beetje vocht op de CD komt, zal de inkt uit gaan vloeien. Hier zijn echter ook sprays voor ontwikkeld die ervoor zorgen dat er een plastic laagje op de CD komt. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als de absorptielaag.

Als u dit allemaal voor elkaar heeft, is het tijd om op de computer aan de slag te gaan. Bij de printer krijgt u een programma genaamd ‘My Image Garden’ meegeleverd. Als u dit programma nog niet heeft, kunt u deze gratis downloaden op de Canon website.
Als u het programma heeft geopend, klikt u in de onderste balk op ‘New Art’ en klikt u op ‘Disc Label’. Vervolgens komt u in een menu waar u het thema voor de CD kunt kiezen, in de onderste balk kunt u hiervoor de achtergrond en de layout wijzigen naar persoonlijke voorkeur. Wanneer u dit gedaan heeft, haalt u de CD tray uit de printer en plaatst u de CD hierop. Steek deze tray vervolgens zo ver in de printer, totdat de pijltjes met elkaar uitlijnen. Klik vervolgens op ‘Afdrukken’ in My Image Garden, deze zal indien nodig nog instructies geven over hoe de CD exact geplaatst moet worden. Als alles juist is geplaatst drukt u vervolgens op de Print-knop op uw printer. De printer zal nu moeten beginnen met de CD bedrukken!
« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt