Canon printer foutmeldingen oplossen

02-09-2019, door:


Helaas maken we het allemaal wel eens mee; een apparaat dat vast zit op een foutcode. Dit is uiteraard erg vervelend. Daarom lichten wij in deze blog een aantal van de meest voorkomende Canon printer foutcodes en foutmeldingen toe en geven hier de mogelijke oplossingen voor.


U052: Dit betreft een servicefout en treedt meestal op wanneer er een fout is opgelopen bij de communicatie tussen de printer en de printkop. Helaas moet dit meestal in een Canon reparatiecentrum worden gerepareerd. Je kunt echter proberen om de storing op te lossen door een soft reset uit te voeren.
Wanneer je een printer hebt die één zwart patroon heeft en één patroon voor driekleuren, kan je proberen de foutcode te verhelpen door de patronen opnieuw te installeren. Deze patronen hebben namelijk de printkop in het inktpatroon verwerkt zitten.

5100/5200/5400/5700/6000/6A80: Deze foutmeldingen betekenen allemaal dat er een hardware fout is in de printer. Er zijn enkele dingen die je kunt proberen om deze foutcodes te verhelpen:

  • Controleer of er geen piepschuim of oranje, beschermende tape meer op of in de printer zit.
  • Controleer op andere voorwerpen in de printer, die daar niet thuis horen. Zoals bijvoorbeeld een paperclip of nietjes.

B200: De foutmelding B200 betekent dat de printkop van de printer niet (goed) functioneert. Dit is een beruchte foutmelding bij Canon, die erg moeilijk weg te krijgen is. Er zijn wel enkele dingen die je kunt proberen:

  • Haal alle cartridges uit de printer en haal vervolgens de stekker uit het stopcontact. Is de melding nu weg? Dan is er één of meerdere patronen die de foutmelding veroorzaken. Probeer de patronen één voor één weer te installeren om erachter te komen welke de problemen geeft. Indien je het defecte patroon bij ons hebt gekocht, zullen we je kosteloos een nieuw patroon toesturen.
  • De andere mogelijke oplossing is het reinigen van de printkop. Bij de meeste Canon printers is de printkop relatief gemakkelijk uit de printer te halen. Hoe dit moet verschilt per printer, maar meestal dien je de inktpatronen eruit te halen om vervolgens het zwarte bakje waar de patronen in vast klikken eruit te halen. Op YouTube staan verschillende filmpjes over hoe u dit het beste kunt doen. Wanneer u de printkop heeft verwijderd, kunt u deze schoonmaken met een niet-geleidende reinigingsvloeistof.
  • Mocht dit beide niet werken, dan is het waarschijnlijk einde verhaal voor de printkop. Als de printer in de garantieperiode valt, kunt u zich hierop beroepen. Anders is het misschien rendabel om zelf de printkop te vervangen. Wij bij Go4inkt verkopen diverse soorten printkoppen voor Canon printers. Deze kunt u hier vinden. Als het niet duidelijk is welke u nodig heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

E13/E16: De inkt van de printer is op. Vervang de cartridges om weer te kunnen printen. Soms blijft er een klein beetje inkt achter in de patronen. Hier kunt u lezen hoe dit kan.

U162/U163: Er is een probleem met de inkt in de printer. U kunt proberen om de rode STOP/CANCEL knop tien seconden in te houden. De foutmelding zou nu verdwenen moeten zijn. Indien de foutmelding er nog steeds staat, is er een inktpatroon leeg of defect.

E5/E05: Bij deze error ontbreekt de printkop of is deze niet juist geïnstalleerd. U kunt de klep van de printer openen om te kijken of de printkop juist is geïnstalleerd.  

E7/E07: De FINE-cartridge is niet juist geïnstalleerd. Controleer of u de patronen op de juiste manier en locatie heeft geïnstalleerd. Meestal zijn bij deze foutmelding de patronen omgewisseld en zit het zwarte patroon op de plek waar het kleurenpatroon hoort.

5011: Dit betreft een algemene printerfout. Schakel de printer uit en haal de stekker 10 seconden uit het stopcontact. Doe daarna de stekker weer terug in het stopcontact en zet de printer aan. Indien dit niet heeft geholpen kunt u onderaan dit artikel lezen hoe u de printer reset.

1682: Een of meerdere inktpatronen worden niet herkend. Haal alle cartridges uit de printer en installeer ze opnieuw. Blijven er een of meerdere cartridges problemen geven? Dan is waarschijnlijk de chip van het patroon defect. Indien u het patroon bij Go4inkt heeft gekocht, zullen we u kosteloos een vervangend patroon leveren.

Canon printer resetten

Mochten de bovenstaande oplossingen het probleem nog niet verholpen hebben, kunt u proberen uw Canon printer te resetten. Dit doet u als volgt:

  1. Zorg ervoor dat de printer is ingeschakeld
  2. Houd de STOP/CANCEL knop vast
  3. Druk op de kleurenkopie knop en houd ook deze knop vast
  4. Na 5 seconden kunt u eerst de knop voor de kleurenkopie loslaten en vervolgens de STOP/CANCEL knop.
  5. Als het goed is, start de printer nu opnieuw en stelt hij zichzelf in. Indien dit niet gebeurt, probeer dan de stappen 1 t/m 4 te herhalen.
  6. Mogelijk moet de printer opnieuw kalibreren. Dit geeft de printer dan zelf aan, druk op OK als de printer dit aangeeft.



« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt