(Micro) SD kaart snelheden en capaciteiten uitgelegd!

26-08-2019, door:


(Micro) SD kaart snelheden en capaciteiten uitgelegd!

Sinds enkele jaren verkopen wij bij Go4inkt ook SD-kaartjes en Micro SD-kaartjes. Dit zijn geheugenkaartjes die opgebouwd zijn uit flashgeheugen en veel gebruikt worden in bijvoorbeeld camera’s en smartphones. Tussen verschillende kaartjes lijkt op het eerste gezicht misschien erg weinig verschil te zitten, maar dat is niet waar. Het ene SD kaartje kan erg verschillen van het andere. De twee belangrijkste kenmerken van een Micro SD of gewoon SD kaartje zijn de capaciteit en de snelheid.


Capaciteit

De capaciteit van SD-kaartjes spreekt voor zich. Tegenwoordig leveren wij varianten die variëren van 4GB tot maar liefst 512GB. Afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt, kan je aan de hand hiervan dus zelf een capaciteit uitkiezen. Niet elk apparaat is echter geschikt voor elke grootte (Micro) SD. Je kan de kaartjes onderverdelen in drie klasses; SD, SDHC en SDXC.
SD: Dit is de originele en daarmee oudste klasse. Tegenwoordig wordt deze bijna niet meer gebruikt, aangezien deze maximaal 4GB ondersteunen.
SDHC: Met de komst van SDHC werden kaartjes tot en met 32GB ondersteund.
SDXC: SDXC kaartjes ondersteunen een capaciteit tot en met 2TB (2.000 GB).

Om te weten tot welke capaciteit SD-kaart jouw apparaat ondersteund, kan je het beste kijken in de handleiding. Wanneer er SDHC vermeld staat, wordt tot 32gb ondersteund. Bij SDXC kan je (micro) SD kaartjes gebruiken tot en met 2TB, dit zijn dus vrijwel alle (micro) SD kaartjes.

Snelheid

Naast de verschillende capaciteitniveaus, zijn er ook verschillende snelheidsniveaus beschikbaar. Er zijn drie verschillende classes, die ieder weer verschillende niveaus hebben. De drie classes zijn:

Snelheidsklasse: Deze wordt aangegeven met de letter C.
UHS-snelheidsklasse: Deze wordt aangegeven met de letter U.
Video Speed Class: Deze wordt aangegeven met de letter V.

Minimale schrijfsnelheid

Snelheidsklasse

UHS-snelheidsklasse

Video Speed Class

2 MB/s

Class 2 (C2)

 

 

4 MB/s

Class 4 (C4)

 

 

6 MB/s

Class 6 (C6)

 

Class 6 (V6)

10 MB/s

Class 10 (C10)

Class 1 (U1)

Class 10 (V10)

30 MB/s

 

Class 3 (U3)

Class 30 (V30)

60 MB/s

 

 

Class 60 (V60)

90 MB/s

 

 

Class 90 (V90)

 

Afhankelijk van wat je met het kaartje gaat doen, is het belangrijk om een SD kaartje te hebben dat snel genoeg is. Wij hebben enkele toepassingen met bijbehorende geschikte snelheidsklasse uitgewerkt:

Maken van normale foto’s: Class 2 (C2) of hoger.
Nemen van high speed foto’s: Class 10 (C10), U1, V10 of hoger. Bij high speed foto’s worden er in een hele korte tijd heel veel foto’s gemaakt.
Video-opname SD (480p): Class 2 (C2) of hoger.
Video-opname HD/Full HD: Class 4 (C4) of hoger.
Video-opname 4K: Class 6 (C6), V6 of hoger.
Video-opname 8K: U3, V30 of hoger.




« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt