Mijn printer doet het niet! Hoe installeer ik de stuurprogramma’s of drivers?

20-08-2019, door: Team Go4inkt


Mijn printer doet het niet! Hoe installeer ik de stuurprogramma’s of drivers?

Het stuurprogramma, of ook vaak ‘driver’ genoemd, is het stuk software dat de verbinding regelt tussen de hardware en het besturingssysteem van de computer. Het zorgt er als het ware voor dat de computer weet hoe hij de hardware moet gebruiken. Het is dus noodzakelijk om de juiste stuurprogramma’s geïnstalleerd te hebben op je PC wanneer je gebruik wilt maken van apparaten of onderdelen die op de computer zijn aangesloten. Elke printer van elk merk zoals HP, Canon, Brother en Epson hebben zo’n stuurprogramma’s nodig. Zonder deze stuurprogramma’s weet de computer niet hoe hij deze apparaten moet gebruiken en zullen dan ook niet functioneren.


Automatische installatie

Er zijn verschillende manieren om drivers te downloaden en installeren.  Zo heeft Windows zelf een grote database met verschillende stuurprogramma’s voor allerlei apparaten. Wanneer je een printer aansluit op de computer en deze via het configuratiescherm > ‘Printers en Scanners’ toevoegt aan de PC wordt er automatisch gezocht naar beschikbare stuurprogramma’s. Wanneer er stuurprogramma’s gevonden zijn, worden deze automatisch geïnstalleerd.

Met behulp van de installatie-cd

Naast de optie om Windows zelf de stuurprogramma’s te laten installeren, is het ook mogelijk om dit zelf te doen. Wanneer je een nieuwe printer koopt, krijg je hier meestal een of meerdere CD’s bij. Deze CD noemen ze vaak een installatie-cd en wordt gebruikt om de stuurprogramma’s en andere ondersteunende software op uw computer te installeren. Kijk goed naar welke CD je nodig hebt, als er meerdere bij geleverd worden. Het is namelijk belangrijk dat je de CD hebt die aansluit bij je besturingssysteem. Zo zullen de meeste mensen Windows gebruiken. Alleen gebruikers van Apple-producten, zoals de iMac en Macbook, hebben een andere besturingssysteem genaamd MacOS.
Wanneer je de CD in de computer plaatst, zal er automatisch een installatie-wizard openen. Volg de instructies in deze wizard om de stuurprogramma’s te installeren. De exacte stappen die hiervoor doorlopen moeten worden verschilt per merk en model printer.

Stuurprogramma’s zelf downloaden

Wanneer je bij de printer geen CD hebt gekregen, je bent deze kwijt geraakt of je kan geen CD’s lezen in je computer is er nog een andere mogelijkheid om de stuurprogramma’s te vinden en te installeren. Hiervoor ga je naar de website van de fabrikant van de printer. Zoek hier vervolgens naar het typenummer van jouw printer. Als je deze op de website hebt gevonden en je zit op de productpagina van je printer, zoek je een kopje met ‘Downloads’ of ‘Ondersteuning’. Hier zullen altijd ergens de stuurprogramma’s voor de printer klaar staan om gedownload te worden. Ook hier is het belangrijk dat je het stuurprogramma kiest dat overeenkomt met je besturingssysteem. Wij hebben al enkele links voor je bij elkaar gezet, zodat de drivers gemakkelijk te vinden zijn.

Stuurprogramma's HP printers
Stuurprogramma's Canon printers
Stuurprogramma's Epson printers
Stuurprogramma's Brother printers
« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt