Thermisch printen VS. inktjet en laser

11-11-2016, door:


Sinds het midden van de jaren zeventig is de techniek voor het thermisch printen en de thermische overdracht beschikbaar. Sato was het eerste bedrijf die hiermee aan de slag ging en de eerste barcode labelprinter produceerde. Tegenwoordig worden er veel andere manieren gebruikt van printen, bijvoorbeeld met inktjet- of lasertechniek. Echter, in de industrie waar men geen kleurenlabels nodig heeft, is de thermische printer nog steeds de standaard.

Barcodes worden samengesteld door spaties en lijnen die zo zijn samengesteld dat ze snel kunnen worden gescand door een barcode-lezer. Deze lezers lezen het makkelijkst kleine vierkantjes met rechte hoeken. Vandaar dat barcodes ook uit deze vierkantjes bestaat. Het aantal van deze vierkantjes per inch wordt de DPI-waarde genoemd. De meeste thermische printers zijn gestandariseerd op 203 DPI. Dit staat ongeveer gelijk aan 8 vierkantjes per millimeter. Er zijn echter ook printers met een hogere DPI. Deze printers kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het printer van kleine lettertypes of logo's met ronde vormen. Ook geeft een hogere DPI een hogere kwaliteit label. Deze DPI-waardes lopen op tot wel 609 DPI. Sato kwam enkele jaren geleden met iets nieuws op de markt met betrekking tot de thermische printers, namelijk een printer die drie verschillende printkoppen ondersteunt en daarmee dus ook drie verschillende resoluties (DPI-waardes). Deze printkoppen kunnen gemakkelijk verwisseld worden.

 
Maar hoe vergelijkt thermisch printen zich met andere technologieën?
 
Kosten
Thermische printers beginnen bij ongeveer €300 voor een simpel exemplaar. Verplaatsing van een printkop kost ongeveer €150. Industriële printers kosten ongeveer €1500. 
 
Media-opties en kosten
Het thermische papier, wat nodig is voor de thermische printers, is nog steeds het meest kostenefficiënt. Ook wanneer gebruik wordt gemaakt van transferrollen. De printers kunnen namelijk papier en folie bedrukken, wanneer de juiste transferrol is gebruikt. Er is hierbij geen laser of inkjet behandeling nodig. Het thermische papier dat bedrukt is met hars, is heel erg duurzaam. Ook belangrijk is dat er veel soorten lijm, ook erg sterke lijmsoorten, door de thermische printer gehaald kunnen worden.
 
Speed
De beste nieuwste machines kunnen wel 25 centimeter per seconde printen. Zelfs de oudere machines hebben een snelheid van wel 10 tot 15 centimeter per seconde. Ook heeft de thermische printtechnologie de hoogste snelheid voor het printen van het eerste label.
 
Duurzaamheid
De meeste thermische printers gaan wel meer dan tien jaar mee.
 
Connectiviteit
USB is ook bij thermische printer de standaard, en vervangt de parellelle poorten. Voor het verbinden met het internet wordt veelal een ethernet-aansluiting gebruikt. Hiermee kan ook gemakkelijk voor elke printer een apart IP-adres worden aangewezen.
 
 
Als we kijken naar de andere technologieën, dan zien we dat ze niet aan het bovendstaande kunnen tippen. Een laser gebaseerde rol-printer kost namelijk al snel meer dan €8000. Ze kunnen ook door de hitte van de fusers niet op polypro folie printen. Gewone laserprinters zijn niet zo duur, maar die printen geen labels. Een inkjet-printer voor labels zit tussen de twee technologieën in. Deze kosten ongeveer €1000 tot €3000.
 
Het nadeel van deze inkjet printers is dan weer de snelheid. Deze printers zijn redelijk langzaam. Namelijk tot ongeveer 10 centimeter per seconde. En vooral het eerste label printen kost bij de laser en inkjettechniek veel meer tijd. Sommige laserprinters zijn echter wel erg duurzaam, maar kostten weer veel meer onderhoud dan de thermische printers. Inkjet printers zijn op hun beurt dan weer niet erg duurzaam. Deze printers gaan meestal niet langer dan 3 tot 5 jaar mee.
 
 
We hopen dat de verschillen hiermee duidelijk zijn voor u.
 
Mvg,
Team Go4inkt



« naar blog overzicht

Compatible inkt cartridge CLI-571XL bk/c/m/y, van Go4inkt. Compatible inkt cartridge CLI-571XL bk/c/m/y, van Go4inkt.
€ 23,75
(incl. 21% btw)
Huismerk HP 364XL bk inktpatroon compatible met chip Huismerk HP 364XL bk inktpatroon compatible met chip
€ 6,55
(incl. 21% btw)
Brother LC-223/225XL serie inktpatronen huismerk BK/C/M/Y (4 st) (LC223-LC225) Brother LC-223/225XL serie inktpatronen huismerk BK/C/M/Y (4 st) (LC223-LC225)
€ 30,50
(incl. 21% btw)

Klant login

Beoordeling Go4Inkt