Prijs inkt, wat kost een inktpatroon

01-02-2016, door:


Vraag van een klant: hoe komt het dat de inkt zo duur is tegenwoordig? Dit zullen we proberen te verklaren. Wanneer de prijzen van inkt onderzocht worden dan valt de mond open van verbazing door de hoge prijzen die gevraagd worden voor een potje inkt. Dit wordt in deze blog verder besproken en toegelicht, het hoe en waarom.

Voorbeeld de HP301BK zwarte inkt:
Wanneer je bv de HP 301 bk neemt, deze kost +/- 12 euro (jan 2016) en er zit 3 ml inkt in. Dit is 10 euro excl btw.
Totaal is dit dan 3333 euro per liter, dat is een aardig bedrag.

Hierop dienen nog kosten in mindering gebracht te worden:
Verpakking, kosten behuizing inktpatroon, transport, marketing, ontwikkeling printers, inzameling.

Productie inkpatroon kost ongeveer 1 euro. Wanneer voor het overige nog eens 3 euro aangehouden wordt (inschatting van Go4inkt), kom je op 4 euro per inktpatroon.

Prijs printer, gemddeld verbruik.

Een gemiddelde inktverbruiker heeft ongeveer voor 300 euro per jaar aan originele inkt nodig. Wanneer klanten met oudere printers bij ons komen die niet meer goed werken, wordt door ons al snel gezegd dat het niet meer interessant is om de printer te repareren. Voordat we het probleem gevonden hebben is het voordeliger een nieuwe printer aan te schaffen. Het is vaak eenvoudiger en goedkoper een nieuwe printer aan te schaffen. Deze kosten immers maar tussen de 60-100 euro... Dit ligt een beetje aan de wensen van de klant.

Omloopsnelheid.
De omloopsnelheid van printers en inkt gaat veel en veel sneller dan 10 jaar geleden. Dit komt voornamelijk doordat de originele fabrikanten willen dat de klant Originele inkt blijft gebruiken. Een andere reden is om bij te blijven met de hedendaagse snelle technologische ontwikkelingen. Het wordt de huismerken/compatible levenciers lastig gemaakt om bij te blijven met de ontwikkelingen. Ook is er verschil tussen de verschillende type inktpatronen. Veel printers hebben 4 of meer inktpatronen, hier wordt alleen de kleur gewisseld die leeg is, ook zijn er vaak betere huismerken voor te krijgen. De printer met 2 inktpatronen hebben een printkop in de inktpatroon zitten, hierdoor is het 100% namaken vaak lastig in verband met patenten die op deze inktpatronen rusten. De kleuren (c/m/y) zitten in één inktpatroon wanneer 1 kleur leeg is dient de hele inktpatroon verwisseld te worden, dan kan vervelend zijn wanneer de overige kleuren nog niet leeg zijn.

Inzicht in het bussines model:
Dit bussinesmodel is door de fabrikanten op maat gemaakt en speciaal zo ingericht zodat de klant tevreden is en dat de winst gemaximaliseerd wordt. De printer wordt voor een paar tientjes verkocht, meestal ook met half gevulde inktpatronen. Op de verkoop van de kleine consumentenprinters wordt geen winst gemaakt. Dit omdat de klant geen 200 euro voor een printer wilt betalen... Het geld moet ergens verdient worden voor de fabrikanten. Daarna wordt de consument gedwongen om vaak dure inktpatronen te blijven kopen. Een printer onder de 50 euro is goed vindbaar, alleen wanneer nieuwe inktpatronen nodig zijn kosten deze ook al snel 30-40-50 euro voor een XL versie. Het is vaak net niet rendabel een nieuwe printer te kopen....

Dit werkt hetzelfde met de autoverkoop, de aanschaf is meestal maar een kleinigheid. Het gaat om de verbruiksartikelen. De printer van 50 euro trekt mensen, dat ze inkt daarna 40 euro kost vinden de consumenten misschien minder erg, ze hebben meestal geen keus omdat een nieuwe kopen net niet rendabel is.......

Vergelijking vroeger en nu.
HP 45 had 42ml inkt en kost 38.70 euro: 921 euro per liter
HP 300bk 3 ml en kost 12 euro: 4000 euro per liter
Hier is een verandering van verdienmodel doorgevoerd, aanschaf printer omlaag, prijs per ml omhoog. Het verbruik is misschien bij de recente HP300 iets beter, maar wanneer deze 2x zuiniger is dan is deze nog 2x duurder geworden.

Door bril Fabrikant gekeken.
Wanneer we op de stoel van de leveranciers gaan zitten, dan is het ook iets om over na te denken. De printers moeten ontwikkeld worden, er moeten nieuwe inktpatronen en inkt ontwikkeld worden. Het moet ergens verdiend worden daar is ook iets van te zeggen. De consument wil ook maar 50-100 euro uitgeven aan een printer. Hier zijn de printerfabrikanten in mee gegaan. Het nadeel is wel dat de prijs van de inktpatronen hierdoor omhoog zijn gegaan.

Het reinigen
Veel nieuwe printers hebben ook een eigen reinigingssysteem op de printer zitten. De printer reinigt zichzelf ééns in de zoveel tijd, hiervoor is ook inkt nodig. De kostbare inkt wordt gebruikt om de spuitkanalen te reinigen. Dit is een reden waarom de inktpatronen ook sneller leeg raken. Een aantal printers verbruiken 4x meer inkt wanneer de printer aan staat dan wanneer de printer uitgezet wordt tussen het afdrukken door.

Advies Go4inkt
Tip 1:
Blijf zolang mogelijk de oude printer gebruiken.

Tip 2:
Wanneer de oude printer kapot gegaan is koop niet de eerste de beste printer van 50 euro bij een discountwinkel.... Daar zitten wel goede tussen maar dat is sporadisch. (1 op de 10). Beter is een iets duurdere printer waarbij eerst gekeken wordt naar het inktverbruik van de printer. Bekijk dit op onze site: Go4inkt.nl of vraag het aan één van onze medewerkers.

Tip 3:
Bekijk of er huismerken/compatibles voor te krijgen zijn. Hiermee zijn grote besparingen mogelijk en wordt al snel 30-60% bespaart op de inktpatronen. Vraag het gewoon even aan één van onze medewerkers. We helpen u graag om een goede keuze te maken.

Succes,

Team go4inkt



« naar blog overzicht

Compatible inkt cartridge PGI550XL, CLI551XL bk/c/m/y, van Go4inkt (5 st) Compatible inkt cartridge PGI550XL, CLI551XL bk/c/m/y, van Go4inkt (5 st)
€ 25,40
(incl. 21% btw)
A4 Etiketten (j) 21/vel 70mm x 42mm (100 st) A4 Etiketten (j) 21/vel 70mm x 42mm (100 st)
€ 16,30
(incl. 21% btw)

Klant login

Beoordeling Go4Inkt