Pigment versus kleurstof inkt

20-12-2015, door:


Vraag omtrent het verschil tussen pigment en kleurstof inkt. Het verschil in de types inkt die gebruikt wordt voor de inktpatronen gaan we hier proberen verder toe te lichten. Het grootste verschil is dat kleurstof inkt in water oplost en Pigment inkt niet.


Pigment inkt verus Kleurstof inkt

Veel mensen gebruiken tegenwoordig een Inktjet printer. In dit voorbeeld wordt de Canon Pixma IP8750 genomen om het verschil in de gebruikte inkt verder uit te leggen. Deze printer is snel en robuust en maakt uitstekende fotoafdrukken. Dit komt voornamelijk door de snelheid en de kwaliteit van de foto's met een hoge dpi.

In de Canon PChromalife 100.jpgixma iP8750 zitten 5 afzonderlijke inkpatronen. Deze zijn onder te verdelen in 2 zwarte inktpatronen (bk en photo bk) en 3 kleuren inktpatronen (c/m/y). De dikke zwarte BK daar zit Pigment inkt in. De pbk (photo bk) en de 3 kleuren (c/m/y) zijn gebaseerd op kleurstof inkt. Je hebt de Pigment inkt PGI550 bk bijvoorbeeld en de kleurstof inkt CLI551 voor pbk/c/m/y. De PGI staat voor PiGment Ink, en de CLI staat voor ChromaLife Ink. Hieraan kun je al snel zien wat pigment en kleurstof inkt is.

Je zult bij een fotoafdruk ook betere resultaten krijgen met de CLI inktpatronen, dit omdat deze beter in het glossy papier dringen. De PGI is wat dikker en blijft meer op het papier liggen bij fotopapier. Dat is ook de reden dat de PGI voor de teksten gebruikt op standaard A4 papier. Standaard kopieerpapier heeft een meer open vezelstructuur dan fotopapier (glossy) om zo een diepzwarte print/kopie/afdruk te zorgen met een lange levensduur. De CLI zorgt voor de levendige kleuren op foto's. 

 

Pigement gebaseerde inkt

Pigment inkt bestaat uit kleine deeltjes pigment en een vloeibare vervoerder en ontstaat door gekleurd poeder te mengen met water. Pigment inkt zijn (zeer) watervast en hechten aan de vezels van het papier. Doordat ze het papier binnendringen en zich hechten aan de vezels heeft water minder invloed op Pigment inkt dan dat water heeft op Dey inkt. Pigment inkt vervaagt minder snel dan dye inkt omdat pigment inkt beter tegen zonlicht (uv-licht) kan. Omdat Pigment inkt zicht hecht aan de vezels van het papier is pigment inkt beter bestand tegen vlekken en vegen dan op kleurstof gebaseerde inkt dat meer op het papier (foto) blijft liggen.


Kleurstof gebaseerde inkt (Dye inkt)

Dye inkt wordt samengesteld uit een kleurstof dat opgelost is/wordt in water. Kleurstof inkt heeft de eigenschap om (veel) eerder te vervagen door het zonlicht dan dat pigment inkt vervaagd/verkleurd. Een andere eigenschap is dat kleurstof inkt minder goed tegen water kan. De kosten van Kleurstof inkt liggen lager dan Pigment inkt, dit ligt voornamelijk aan de kosten voor ontwikkeling en onderzoek naar pigment inkt.

Doordat er verschillende mogelijkheden zijn voor in de printer geeft dit de gebruiker de keus welke inkten te gebruiken. Veel fabrikanten hebben dit zelf al bepaald voor de consument, voor de normale huis tuin en keukenafdrukken/prints adviseren we hier niet te veel aandacht aan te geven.

Wanneer je foto's bv lang wil bewDey ink.jpgaren, kun je deze best zelf printen. Om de maximale kwaliteit/houdbaarheid te garanderen adviseren we dan ook originele inkt en origineel (bijbehorend) papier te gebruiken. Hierdoor blijven je foto's lang goed. Heb je veel foto's dan adviseren we deze te laten ontwikkelen als foto... dat is meestal ook stukken goedkoper en je hebt er geen werk mee.

Voor de duurder printers/grootformaat printer heeft u als klant de keus tussen verschillende soorten inkt. Dan is het wel van belang om wat dieper in te gaan op wat nodig is voor de afdruk die u dient te maken. Bijvoorbeeld wordt u print buiten opgehangen, of wordt deze veel aan zonlicht blootgesteld. Hoe lang moet de print meegaan, 6 maanden of 10 jaar.... Op welk soort ondergrond wordt er geprint, canvas, matt papier, glossy papier. Dit zijn allemaal overwegingen die dan bekeken dienen te worden. Dan bent u wel al (semi) professioneel bezig en wordt gewerkt met hoogwaardige machines.

 

Mvg, Team Go4inkt

 

 
« naar blog overzicht

Klant login

Beoordeling Go4Inkt